Pokaži mi moškega, ki se ne boji svoje žene, in videl boš lažnivca, je nekoč dejal Peter Ustinov. Imel je še kako prav: čeprav moški ne priznajo, se počutijo šibkejši od žensk in podrejeni. Zato lahko razumemo in sprejmemo tudi njihove želje, da se počutijo močnejši, da uživajo v osebni svobodi in da se smejo po svoje igrati – tako kot takrat, ko so bili še otroci.

Zmanjšaj pričakovanja

Njeno srce je osvojil s precejšnjimi stroški, nastopaštvom in trudom. Zdaj naj bi izpolnil to, kar je obljubljal. Pri tem pa ženska ugotovi, da ni več tako pozoren kot na začetku, ob večerih ga ne mikajo pogovori kot na prvih skupnih dopustih in kmalu se izkaže, da tudi seksa ne potrebuje več vsak dan. Moški brez besed na vsakem koraku prosijo, naj bodo ženske do njih bolj prizanesljive!

Ostani zapeljiva

Moški želi osvajati – tudi svojo ženo. Ne želi nenehno gledati, kako po stanovanju hodi gola, ne vznemirja ga, če jo vsak dan opazuje pri prhanju in oblačenju. Njeni čari naj bi zanj ostali nekaj posebnega. Moški se razvname, če ga zna ženska malo podražiti, igrati ravnodušje ali koketirati, vzburi se, če se mu zna navidezno upreti. Nagajivost menda učinkuje.

Ne nadziraj me

Naj gre za ljubosumje ali sodelovanje: ženska se zanima za pošto svojega moža bolj, kot je njemu ljubo. Vedno želi vedeti, s kom se je pogovarjal po telefonu, o čem premišljuje in kam se bo odpravil popoldne. O tem, kje je bil med opoldansko malico, ga ne sprašuje le zato, da bi pogovor stekel … Prav tisti moški, ki ima občutek, da ga ženska nenehno nadzira, pa beži od nje in si poišče zatočišče drugod.

Ne očitaj mi

Moški imajo tako in tako slabo vest. Ker ji ne prisluhnejo dovolj pozorno. Ker ji ne rečejo dovolj pogosto: Rad te imam. Ker ji pri gospodinjstvu ne pomagajo redno. In zadnja leta imajo slabo vest preprosto zato, ker so moški – takšne so namreč družbene zapovedi in tudi če se v razmerju z žensko počuti močnejši in nadrejeni, ga vsak očitek zadene v živo. Ženska je tista, ki mora krepiti samozavest moškega.

Ne vzgajaj me

Vsaka ženska ima v sebi naravni pedagoški talent. Brez vsakršnih težav ga prenaša na najbližje, na otroke in moža. Partner naj bi bil urejen. Želi si, da bi bil točen. Da bi se znal vselej primerno vesti, da ne bi preživel toliko večerov pred televizijo. Da bi pokazal več volje za družinsko rekreacijo, da bi se navdušil nad zdravo hrano in podobno. Vse to pa moškim vzame precej veselja do življenja. Tista, ki ga hoče prevzgojiti, naj to stori diplomatsko, neopazno in postopoma.

Pusti mi malo svobode

Da naj bi bil zakon iznajdba žensk, je tarnal že modri Sokrat. Sposobnost navezati se na nekoga res ni največja vrlina moških – po drugi strani pa je tudi res, da so pripravljeni storiti marsikaj za trdno zvezo, v kateri imajo določeno mero svobode za svoj hobi, športno druženje s prijatelji, pustolovski dopust. Občasno potrebujejo igro (spominja jih na otroštvo) in občutek, da niso poročeni.

Pri mladih ali starejših, v vsakem partnerstvu so vzponi in padci, nesporazumi, sprave, trenutki bližine in osamljenosti. In pri vseh je tudi upanje, da se bo zgodba srečno končala.
Moški znajo in včasih želijo biti sami – pričakujejo, da ženska spoštuje njihov mir. Nenehna vprašanja jih utrujajo, ona tako iz njega ne bo naredila boljšega sopotnika. Moški je dober partner, če se dobro počuti, to pa je takrat, ko ima svoj mir.

Želje in potrebe moških