Po dolgih letih uporabe še tako moderna in privlačna hiša izgubi svoj čar. Tudi, če ni nujnega razloga za kakšne prenove ali funkcionalne dodatke, se lahko odločimo za nekatere ukrepe, ki bistveno izboljšajo tako uporabnost kot podobo hiše. Na voljo imamo več možnosti, med katerimi lahko izbiramo.

Osvežitev fasade

Najbolj opazna sprememba bo gotovo osvežitev fasade. Lahko se odločimo površino zgolj prebarvati, lahko pa namestimo fasadne obloge, ki so prav tako zanimiva popestritev zunanje podobe zgradbe. V vsakem primeru bomo pripomogli tudi k funkcionalnosti fasade – tudi barve prispevajo svoje k zaščiti izpostavljenih površin, medtem ko so fasadne obloge seveda v prvi vrsti namenjene prav tej funkciji.

Če se lotevamo osvežitve fasade, pride morda v poštev tudi razmislek o dodatni izolaciji stavbe. Na zunanji strani sten je namreč izolacija prav tako učinkovita kot na notranji, sploh, če uporabimo še fasadne obloge. Pri obnovi fasade nam morda pripadajo tudi nepovratna sredstva iz eko sklada, kar je še dodaten razlog za razmislek v tej smeri. Seveda pa bo treba v tem primeru upoštevati določene zahteve in izpolnjevati predpisane pogoje.

Funkcionalne spremembe

Na dokaj enostaven način lahko osvežimo tudi funkcionalnost hiše, lahko pridobimo celo nove stanovanjske prostore. To omogoča na primer ureditev mansarde, ki iz neizkoriščenega podstrešnega prostora naredi uporabno površino, ki jo lahko oblikujemo po svojih željah. Večinoma je ureditev mansarde namenjena oblikovanju stanovanjskih prostorov, lahko pa si pri tem privoščimo več kreativnosti in izdelamo kotiček za različne namene. Priljubljena rešitev je ta, da podstrešje spremenimo v prostor za opravljanje kakšnih hobijev in podobnih dejavnosti. V vsakem primeru pa ureditev mansarde prinaša dodatne funkcionalnosti, ki jih je pametno izkoristiti. Možnosti so skorajda neomejene, mnoge med njimi pa ne bodo zahtevale niti velikega truda niti velike finančne investicije. Treba se je le odločiti in lotiti dela, rezultati bodo kmalu opazni.

Prenova videza in uporabnosti hiše