Potrebujemo za barvno tiskanje tudi poseben papir? Tistim, ki uporabljajo tiskalnik le za domače tiskanje ali za občasno tiskanje v službi, se zdi to vprašanje morda kar nekoliko smešno, saj izbiri papirja sploh ne posvečajo posebne pozornosti. Tisti pa, ki se redno srečujejo s tiskanjem fotografij in drugih zahtevnih barvnih motivov, bodo dobro vedeli, da je treba za barvno tiskanje poseči po prilagojenem papirju.

Foto papir

Predvsem za tiskanje fotografij imamo na izbiro široko ponudbo prilagojenega fotografskega papirja. To je inkjet photo paper, ki ga izdelujejo priznani proizvajalci, znani tudi po kakovostnih fotografskih črnilih. Inkjet photo paper je prilagojen svoji vlogi in zagotavlja najboljše rezultate pri tiskanju zahtevnih barvnih motivov. Namenjen je seveda tiskanju z brizgalnim fotografskim tiskalnikom – takšne naprave delujejo tako, da na papir prenašajo drobne kapljice raznobarvnega črnila, ki sestavijo končno podobo na papirju. Papir mora biti zato posebej oblikovan tako, da omogoča natančno razporeditev drobnih kapljic črnila, pri tem pa mora motiv ohraniti kontraste in predvsem čistost barv. Inkjet photo paper preprečuje mešanje barv in ohranja razločnost motiva, končni rezultat pa odlikujejo žive barve. Za piko na i poskrbi še finiš na površini papirja, ki je lahko sijajen ali mat.

Ploter papir

Barvno tiskanje v večjih dimenzijah predstavlja spet poseben izziv. Fotografski papir je običajno na voljo v določenih standardnih formatih, večinoma v manjših dimenzijah. Za tiskanje v večjih formatih pa moramo poiskati prilagojen ploter papir ali pa upati na dobre rezultate pri uporabi običajnega pisarniškega papirja v roli. Ker gre pogosto za občutljive barvne izdelke, kot so plakati in transparenti, je pomembno, da zagotovimo kar najboljši možen rezultat. To je sicer zelo odvisno tudi od uporabljenega tiskalnika in barv, a v končni fazi nedvomno tudi ploter papir doda svoje. Na voljo je fotografski papir v večjih dimenzijah, ki je kot nalašč za zahtevnejše uporabnike s tega področja.

Papir za barvno tiskanje
Tagged on: