stolčekStolček za hranjenje se uporablja od takrat dalje, ko otrok samostojno sedi.

Hranjenje otrok je vsakodnevna rutina. Stolček za hranjenje mora imeti raven naslov in varnostne pasove, predvsem pa ne sme dovoliti, da bi lahko otrok med hranjenjem zlezel iz stolčka ali nepravilno sedel. Zacedati se je potrebno, da so otroci zelo zivahni, da ves čas nekaj delajo, da se ves čas premikajo in v kolikor varnostni pasovi niso dovolj trdni, se nam lahko kaj hitro zgodi, da zdrsnemo iz stola. Slednje je lahko zelo nevarno. Morebiti je v tem primeru smiselno, da se otroku kupi nedrseča podloga, po kateri bo lahko skakal, vendar ta kljub temu ne drsela in otrok ne bo mogel zdrsniti ali pa menjamo stolček.

Najboljši stolčki za hranjenje so tisti, pri katerih je otrok stabilen, katere je mogoče nastaviti po višini, slednje je pomembno tudi za nas, ki otroka hranimo, da se ne rabimo vedno znova prilagajati otroku in seveda, da so masivni. Sedeži, ki so na kolesih so morebiti na prvi pogled zelo uporabni, a se kaj hitro pokaže, da je veliko bolje, da sedež za hranjenje nima koles. Zanimivo je denimo dejstvo, da se je zadnjič ena mamica spraševala, zakaj neki pa sploh potrebujemo te stolčke za hranjenje, če pa jih preveč uporabljamo in so naši otroci predebeli.

Otroci zagotovo niso predebeli zaradi stolčke, vendar zaradi staršev, ki svojemu otroku neprestano dajejo za jesti različne stvari in pri tem niti ne pomislijo, da mu morebiti škodijo. Nekateri so sprva celo veseli, da je njihov otrok okrogel, da ima mehke nogice in rokice, a kaj ko kasneje ugotovijo, da so otroka navadili prekomerno jesti in da bi otrok ves čas želel imeti nekaj v ustih. Prednost stolčkov za hranjenje so te, da lahko otrok zraven nas odkriva nove dimenzije hranjenja, da lahko zraven nas kuha, da lahko peče, oblikuje polžke ali se igra. Hkrati pa je njegova prednost ta, da preprečuje, da bi po hranjenju imeli po kuhinji nered, da bi otrok med hranjenjem hodil okoli, da bi metal hrano po tleh ali da bi polival. Vso hranjenje se odvija na stolčku in zaradi tega je prostor, kjer nastane umazanija omejen.

V kolikor imate v kuhinji občutljivi parket je smiselno, da se morda nekaj položi pod stolček, v kolikor otroku pade iz rok žliza ali paj podobnega, da se takoj ne pozna poškodba in da niste slabe volje. Kako dolgo bo otrok uporabljal stolček je odvisno od tega, koliko je star in kako lepo zna jesti. Če otrok lepo je, ga lahko kaj hitro navadimo, da bo jedel zraven nas za mizo, če pa ne lepo, pa je veliko bolje, da ostane v stolčku, saj se bomo tako tudi mi lažje najedli in nam ne bo potrebno ves čas preverjati, kaj neki počne otrok in kdaj bo kaj ušpičil. Je pa res, da je slabost stolčkov ta, da zasedejo veliko prostora in se jih starši pogosto izogibajo. A obstaja tudi zložljiv stolček za hranjenje, kateri je primeren tudi za potovanja.

Stolčki za hranjenje morajo biti varni, udobni in preprosti za čiščenje.

Hranjenje otrok je vsakodnevna rutina